AVANGÁRDĂ, avangărzi, s. f. (Adesea fig.) Subunitate sau unitate militară care se deplasează în fața forțelor principale ca element de siguranță. ◊ Loc. adj. De avangardă = a) care merge în frunte, care conduce; b) care luptă împotriva formelor și tradițiilor consacrate (în literatură și artă). ♦ Mișcare literară, artistică etc. care joacă (prin noutățile aduse) rol de precursor. – Din fr. avant-garde. (Sursa: DEX '98 )

AVANGÁRDĂ s.f. 1. Detașament care se trimite în fruntea unei trupe în marș spre a o asigura împotriva unui atac prin surprindere. ♦ (Fig.) Grup care se află în frunte. ◊ De avangardă = care merge în frunte, care conduce; în avangardă = în frunte. 2. Avangardism. ◊ Curent de avangardă = curent cultural cu tendințe avangardiste. [Pl. -gărzi, -garde. / < fr. avant-garde, cf. rus. avangard]. (Sursa: DN )

AVANGÁRDĂ s. f. 1. detașament care se trimite în fruntea unei trupe în marș spre a face siguranța pe direcția de deplasare a acesteia. 2. clasă, grup social, organizație politică conducătoare, care se situează pe pozițiile cele mai înaintate în cadrul unei mișcări sociale, politice, naționale etc. ♦ de ~ = care merge, care conduce. 3. mișcare literar-artistică complexă și eterogenă, care, afișând o respingere totală a formelor consacrate și a tradiției, proclamă ostentativ și polemic necesitatea înnoirii, asumându-și rol de precursor; avangardism. (< fr. avant-garde) (Sursa: MDN )

AVANGÁRDĂ, avangărzi, s. f. (Adesea fig.) Grup sau detașament de ostași care merge în fruntea unei trupe în mișcare, deschizându-i drumul. ◊ Loc. adj. De avangardă = care merge în frunte, care conduce. ◊ Loc. adv. În avangarda... = în fruntea... ♦ (Adjectival, în expr.) Detașamentul de avangardă al clasei muncitoare = partidul marxist-leninist. – Fr. avant-garde. (Sursa: DLRM )

AVANGÁRDĂ s. 1. (MIL.) (rar) antegardă, (înv.) strajă. 2. v. avangardism. (Sursa: Sinonime )

Avangardă ≠ ariergardă (Sursa: Antonime )

avangárdă s. f. → gardă (Sursa: Ortografic )

avangárdă f., pl. e și ărzĭ (fr. avantgarde). Garda din aintea [!] armateĭ în mers. V ariergardă. (Sursa: Scriban )

AVANGÁRDĂ ~ărzi f. Unitate sau subunitate militară care se deplasează înaintea forțelor principale pentru a le asigura securitatea. ◊ De ~ principal; de frunte. [G.-D. avangărzii] /<fr. avant-garde (Sursa: NODEX )

Declinări/Conjugări
avangardă (pl. -garde)   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular avangardă avangarda
plural avangarde avangardele
genitiv-dativ singular avangarde avangardei
plural avangarde avangardelor
vocativ singular avangardă, avangardo
plural avangardelor

avangardă (pl. -gărzi)   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular avangardă avangarda
plural avangărzi avangărzile
genitiv-dativ singular avangărzi avangărzii
plural avangărzi avangărzilor
vocativ singular avangardă, avangardo
plural avangărzilor