CIUGULÍ, ciugulesc, vb. IV. Tranz. 1. (Despre păsări) A ciupi de ici și de colo cu ciocul lucruri de mâncare; a mânca apucând hrana cu ciocul. 2. (Fam.; despre oameni) A mânca dintr-un aliment, luând numai câte puțin, de ici și de colo. – Et. nec. (Sursa: DEX '98 )

A CIUGULÍ ~ésc tranz. (boabe, fărâme etc.) A mânca apucând (cu mâna, cu gura, cu ciocul) în cantități mici; a ciupi. /Orig. nec. (Sursa: NODEX )

A SE CIUGULÍ mă ~ésc intranz pop. (despre ființe) A face (concomitent) schimb de semne de afecțiune; a se giugiuli; a se drăgosti; a se mângâia. /Orig. nec. (Sursa: NODEX )

CIUGULÍ vb. a ciupi, (pop.) a piguli. (Pasărea ~ un fir de iarbă.) (Sursa: Sinonime )

CIUGULÍ vb. v. legumi. (Sursa: Sinonime )

ciugulí (-lésc, -ít), vb. – 1. Despre păsări, a ciupi de ici colo cu ciocul mîncare. – 2. A paște, a rupe iarba, a mînca lujeri. – 3. A mînca pe apucate, a mînca dintr-un aliment cîte puțin, luînd de ici și de colo. – 4. A spicui, a culege de ici și de colo. – 5. (Refl.) A se mîngîia. – Var. ciogoli, ciumeli, ciumuli. Creație expresivă (Graur, BL, IV, 91), pentru a cărei consonanță cf. ciocăni, giugiuli, ciufuli, jumuli, etc. Este posibil să existe o legătură cu cioc „plisc” (Cihac, II, 53; Tiktin), dar această ipoteză nu pare necesară. Este puțin probabilă der. din mag. csokolni „a săruta” (Scriban, Arhiva, 1912), sau din mag. csögölni „a curăța de coajă” (DAR). Sensul 5 indică o confuzie cu giugiuli. – DAR consideră ciumeli ca fiind cuvînt distinct, dar nu este posibil să separăm pe ciuguli de ciumuli. Cf. cimili. (Sursa: DER )

ciugulí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. ciugulésc, imperf. 3 sg. ciuguleá; conj. prez. 3 sg. și pl. ciuguleáscă (Sursa: Ortografic )

cĭugulésc v. tr. (ung. csókolni, a săruta. V. cĭoc, pigulesc). Se zice de păsărĭ cînd apucă cu cĭocu grăunțele. Mănînc puțin de colo și de colo, apuc puțină mîncare: ĭa cĭugulește și tu puțin! V. refl. Se zice despre păsărĭ cînd se curăță cu cĭocu saŭ cînd se alintă una pe alta și (ironic) despre înamorațĭ cînd se sărută. (Sursa: Scriban )

Declinări/Conjugări
ciuguli   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) ciuguli ciugulire ciugulit ciugulind singular plural
ciugulește ciuguliți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) ciugulesc (să) ciugulesc ciuguleam ciugulii ciugulisem
a II-a (tu) ciugulești (să) ciugulești ciuguleai ciuguliși ciuguliseși
a III-a (el, ea) ciugulește (să) ciugulească ciugulea ciuguli ciugulise
plural I (noi) ciugulim (să) ciugulim ciuguleam ciugulirăm ciuguliserăm, ciugulisem*
a II-a (voi) ciuguliți (să) ciuguliți ciuguleați ciugulirăți ciuguliserăți, ciuguliseți*
a III-a (ei, ele) ciugulesc (să) ciugulească ciuguleau ciuguli ciuguliseră
* Formă nerecomandată