TĂVĂLÚG, tăvălugi, s. m. 1. Unealtă agricolă compusă din unul sau din mai mulți cilindri, folosită la fărâmarea bulgărilor de pământ și la netezirea și tasarea solului înainte și după însămânțare; cilindru greu, folosit la anumite mașini pentru fărâmare, îndesare, nivelare etc. ◊ Expr. A se da sau a se duce (ori a da pe cineva) de-a tăvălugul (sau, adverbial, tăvălug) = a se duce (sau a face pe cineva să se ducă) de-a rostogolul. 2. Instrument rudimentar de treierat. [Pl. și: (n.) tăvăluguri. – Var. tăvălúc s. m.] – Tăvăli + suf. -ug. (Sursa: DEX '98 )

TĂVĂLÚG s. 1. (AGRIC.) vălătuc, (reg.) tăvală, tăvălic, treierătoare, (prin Transilv. și Mold.) măngălău, (prin Ban.) rol. (Cu ~ul se îndeasă solul semănat.) 2. (TEHN.) (reg.) sul. (~ pentru nivelarea solului.) 3. (AGRIC.) val. (~ pentru treieratul rudimentar.) (Sursa: Sinonime )

TĂVĂLÚG s. v. buhai, ciurlan, coinac, salcicorn, săricică. (Sursa: Sinonime )

tăvălúg s. m./s. n., pl. tăvălúgi/tăvălúguri (Sursa: Ortografic )

TĂVĂLÚG ~gi m. 1) Unealtă sau mașină agricolă, constând din unul sau mai mulți cilindri, folosită în lucrările de îndesare și de nivelare a pământului înante și după însămânțare. ◊ (A se da, a se duce) de-a ~gul a se duce de-a rostogolul. 2) înv. Instrument de treierat, format dintr-un cilindru de lemn, care se rotește în jurul unui ax fix. [Pl. și tăvăluguri] /a (se) tăvăli + suf. ~ug (Sursa: NODEX )

Declinări/Conjugări
tăvălug (pl. -i)   substantiv masculin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular tăvălug tăvălugul
plural tăvălugi tăvălugii
genitiv-dativ singular tăvălug tăvălugului
plural tăvălugi tăvălugilor
vocativ singular
plural

tăvălug (pl. -uri)   substantiv neutru nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular tăvălug tăvălugul
plural tăvăluguri tăvălugurile
genitiv-dativ singular tăvălug tăvălugului
plural tăvăluguri tăvălugurilor
vocativ singular
plural