ÎNGĂIMÁ, îngắim, vb. I. 1. Tranz. A rosti cu greutate, nedeslușit, încurcat; a bolborosi, a îndruga, a îngăla (2); p. ext. a fredona, a cânta. 2. Refl. (Reg.) A sta la îndoială; a zăbovi. [Prez. ind. și: îngáim, îngăimez] – Et. nec. (Sursa: DEX '98 )

A ÎNGĂIMÁ îngáim tranz. (cuvinte, propoziții) A pronunța nedeslușit, confuz. / Orig. nec. (Sursa: NODEX )

ÎNGĂIMÁ vb. v. bombăni. (Sursa: Sinonime )

ÎNGĂIMÁ vb. v. codi, ezita, pregeta, șovăi. (Sursa: Sinonime )

îngăimá (îngáim, îngăimát), vb. – 1. A bîigui, a bălmăji, a rosti cu greutate. – 2. A zăpăci, a încurca, a stîrni confuzie. – 3. A zăbovi, a șovăi, a sta la îndoială. – 4. A face de mîntuială, a da rasol. – 5. (Refl.) A se zăpăci, a se tulbura. Deși formația nu este clară, pare evident că este vorba de o formație expresivă, ca în cazul tuturor cuvintelor care înseamnă „a bîigui”. Pentru intenția expresivă, cf. cuvintele semnalate pentru rădăcina glo-, golo-. Explicațiile avansate pînă în prezent nu satisfac: din alb. gëneń (Cihac, II, 718; Philippide, II, 718), din lat. *ingannāre (Lambrior 373; Philippide, Principii, 68; cf. împotrivă Densusianu, Filologie, 448); din rut. gaj sau gal’ima „frînă, pană” (Bogrea, Dacor., IV, 825); în legătură cu mag. galiba „greutate” (DAR). Identitatea semantică este evidentă cu îngăla, vb. (a bîigui, a bălmăji; a da rasol; a murdări), care trebuie să provină din aceeași rădăcină expresivă (pentru ultimul sens, cf. cîrcăli, feșteli, terfeli). Totuși, se consideră în general că îngăla provine din lat. *ingallāre, de la galla „gîlcă” (Densusianu, Hlr., 191; Pușcariu 848; Pascu, Etimologii, 65; Bogrea, Dacor., IV, 825), sau din sl. galŭ „murdar” (Capidan, Dacor., IV, 1551; DAR), prin care nu se explică decît unul din sensurile sale. Der. îngăimător, adj. (care îngaimă); îngăimeală, s. f. (faptul de a îngăima; confuzie; nehotărîre); îngăimăci, vb. refl. (Trans., a se încurca), var. de la îngălmăci, care este tot de origine expresivă; îngălăciune, s. f. (murdărie); îngălmăceală, s. f. (încurcătură, confuzie). (Sursa: DER )

îngăimá vb. (sil. -găi-), ind. prez. 1 sg. îngăim, 2 sg. îngăimi, 3 sg. și pl. îngáimă; conj. prez. 3 sg. și pl. îngáime (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
îngăima (1 -gaim, -găim)   verb tranzitiv
Formă nerecomandată: îngăime.
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) îngăima îngăimare îngăimat îngăimând singular plural
îngaimă îngăimați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) îngaim, îngăim* (să) îngaim, îngăim* îngăimam îngăimai îngăimasem
a II-a (tu) îngaimi, îngăimi* (să) îngaimi, îngăimi* îngăimai îngăimași îngăimaseși
a III-a (el, ea) îngaimă (să) îngaime, îngăime* îngăima îngăimă îngăimase
plural I (noi) îngăimăm (să) îngăimăm îngăimam îngăimarăm îngăimaserăm, îngăimasem*
a II-a (voi) îngăimați (să) îngăimați îngăimați îngăimarăți îngăimaserăți, îngăimaseți*
a III-a (ei, ele) îngaimă (să) îngaime, îngăime* îngăimau îngăima îngăimaseră
* Formă nerecomandată