ÎNVESTITÚRĂ, învestituri, s. f. Act prin care cineva este învestit cu o demnitate. ♦ (În societatea medievală) Ceremonie solemnă prin care o persoană era învestită cu o demnitate, cu un drept etc. de către seniorul său. – Învesti + suf. -tură (după fr. investiture). (Sursa: DEX '98 )

ÎNVESTITÚRĂ s.f. 1. Act solemn prin care în evul mediu cineva era învestit cu o demnitate, cu un drept etc. ♦ Actul prin care seniorul acorda vasalului său un beneficiu, o feudă. ♦ Act de numire și de confirmare în funcții ecleziastice a unui prelat. 2. Act prin care un partid politic desemnează un candidat pentru o funcție electivă. [Var. investitură s.f. / cf. it. investitura, fr. investiture]. (Sursa: DN )

ÎNVESTITÚRĂ s. f. 1. (în evul mediu) act solemn prin care cineva era învestit cu o demnitate, cu un drept etc. ◊ act prin care seniorul acorda vasalului său un beneficiu, o feudă. 2. act de numire și de confirmare în funcție a unui prelat. 2. act prin care un partid politic desemnează un candidat pentru o funcție electivă. 4. vot de ~ = act prin care o adunare (parlament) dă unui om de stat misiunea de a constitui guvernul. (< fr. investiture) (Sursa: MDN )

ÎNVESTITÚRĂ s. v. împuternicire. (Sursa: Sinonime )

învestitúră s. f., g.-d. art. învestitúrii; pl. învestitúri (Sursa: Ortografic )

ÎNVESTITÚRĂ ~i f. Act prin care cineva este învestit cu o demnitate. /a învesti + suf. ~tură (Sursa: NODEX )

Declinări/Conjugări
învestitură   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular învestitu învestitura
plural învestituri învestiturile
genitiv-dativ singular învestituri învestiturii
plural învestituri învestiturilor
vocativ singular învestitură, învestituro
plural învestiturilor