ȘMÍRGHEL s. n. 1. Rocă metamorfică formată în cea mai mare parte dintr-o masă de granule (fine) de corindon, alternând cu magnetit; emeri. 2. Material abraziv în stare de pulbere, obținut din șmirghel (1) sau fabricat pe cale sintetică. ♦ Hârtie acoperită cu un astfel de material, folosită pentru a freca, a curăța sau a lustrui unele obiecte în industria lemnului, în lăcătușărie etc. – Din germ. Schmirgel. (Sursa: DEX '98 )

Șmírghel n. 1) Rocă metamorfică formată din granule fine de corindon întrebuințată ca abraziv. 2) Material abraziv pulverulent, obținut din această rocă sau pe cale sintetică. 3) Hârtie sau pânză acoperită cu un astfel de material, întrebuințată în operațiile de șlefuire și de curățare a obiectelor de metal sau de lemn. /<germ. Schmirgel (Sursa: NODEX )

ȘMÍRGHEL s.n. Rocă metamorfică formată în cea mai mare parte dintr-o masă de granule fine de corindon. ♦ (Tehn.) Material abraziv făcut din praful obținut din roca descrisă mai sus; emeri. [Pl. -le, -luri. / < germ. Schmirgel]. (Sursa: DN )

ȘMÍRGHEL s. n. 1. rocă metamorfică dintr-o masă de granule fine de corindon alternând cu magnetit, abraziv. 2. hârtie sau pânză acoperită cu granule de șmirghel (1), pentru curățirea sau lustruirea lemnului, a metalului etc.; emeri. (< germ. Schmirgel) (Sursa: MDN )

ȘMÍRGHEL s. (MIN., TEHN.) (rar) emeri (~ pentru lustruit.) (Sursa: Sinonime )

șmírghel s. n. (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
șmirghel (pl. -uri)   substantiv neutru nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular șmirghel șmirghelul
plural șmirgheluri șmirghelurile
genitiv-dativ singular șmirghel șmirghelului
plural șmirgheluri șmirghelurilor
vocativ singular
plural

șmirghel (pl. -e)   substantiv neutru nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular șmirghel șmirghelul
plural șmirghele șmirghelele
genitiv-dativ singular șmirghel șmirghelului
plural șmirghele șmirghelelor
vocativ singular
plural