CHEPÉNG, chepenguri, s. n. 1. Ușă sau capac orizontal sau ușor înclinat, cu care se închide intrarea într-o pivniță, într-o magazie de navă etc. 2. (Rar) Oblon la o fereastră, la un galantar sau la o ușă de prăvălie, care se poate ridica și lăsa vertical. – Din tc. kepenk. (Sursa: DEX '98 )

CHEPÉNG, chepenguri, s. n. 1. Ușă de pivniță așezată orizontal la nivelul pământului. ♦ Capac așezat la intrarea în magazia unei nave. 2. (Rar) Oblon la o fereastră, la un galantar sau la o ușă de prăvălie, care se poate ridica și lăsa vertical. – Tc. kepenk. (Sursa: DLRM )

CHEPÉNG s. trapă. (~ la o pivniță.) (Sursa: Sinonime )

CHEPÉNG s. v. oblon. (Sursa: Sinonime )

chepéng (chepénguri), s. n. – 1. Ușă cu care se închide intrarea în pivniță. – 2. Oblon. – Mr. chepenge, megl. chipeng. Tc. kepenk (Șeineanu, II, 106; Lokotsch 1159; Ronzevalle 145); cf. ngr. ϰεπέγϰι, alb. kjepenkj (Meyer 223), bg. kepenk. (Sursa: DER )

chepéng s. n., pl. chepénguri (Sursa: Ortografic )

chepéng, chi- și chĭo- n., pl. urĭ și e (turc. kepenk, pop. -ng, capange, chepeng; ngr. kepéngi, bg. kepenk. V. capac. Sud. Oblon, ușă orĭ capac orizontal orĭ aplecat (ca la unele pivnițe, la magaziile corăbiilor ș. a.): deschid chepengurile vaporuluĭ (ChN. 1, 114). Un chepeng, vertical saŭ ca obloanele care se ridică și se învălătucesc deasupra ușiĭ orĭ ferestreĭ: obloane care se trăgeaŭ în chepeng. V. ghilotină. (Sursa: Scriban )

CHEPÉNG ~uri n. 1) Ușă sau capac orizontal sau ușor înclinat în podeaua unei încăperi sau în puntea unei nave; trapă. 2) înv. Oblon rulant la ușa sau la fereastra unui magazin. /<turc. kepenk (Sursa: NODEX )

Declinări/Conjugări
chepeng   substantiv neutru nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular chepeng chepengul
plural chepenguri chepengurile
genitiv-dativ singular chepeng chepengului
plural chepenguri chepengurilor
vocativ singular
plural