CROMOZÓM, cromozomi, s. m. (Biol.) Corpuscul al nucleului, purtător al caracterelor ereditare, care se formează în timpul diviziunii celulei și care este variabil ca formă la fiecare specie. – Din fr. chromosome. (Sursa: DEX '98 )

CROMOZÓM s.m. Particulă care ia naștere din nucleul unei celule în timpul diviziunii ei. [< fr. chromosome, cf. gr. chroma – culoare, soma – corp]. (Sursa: DN )

CROMOZÓM s. m. element structural care ia naștere din nucleul celulei în timpul mitozei, purtător al caracterelor ereditare. (< fr. chromosome) (Sursa: MDN )

CROMOZÓM s. (BIOL.) cromozom s****l v. alozom; cromozom somatic v. autozom. (Sursa: Sinonime )

cromozóm s. m., pl. cromozómi (Sursa: Ortografic )

CROMOZÓM ~i m. biol. Element structural al nucleului celular la plante și la animale, care deține informația ereditară specifică. /<fr. chromosome (Sursa: NODEX )

CROMOZÓM (‹ fr. {i}; {s} cromo- + gr. soma „corp”) s. m. Unitatea genetică, structurală, constantă, a nucleului, cu organizare și funcții proprii, cu însușire de autoreproducere și care deține informația ereditară specifică. Este constituit din acizi nucleici (DNA și RNA) și substanțe proteice; poate avea aspect de filament, bastonaș, elipsă sau sferă; dimensiunile variază între 1 și 100 μ; numărul lor, constant pentru fiecare specie animală sau vegetală, variază de la 2 (Ascaris megalocephala univalens) la 100 sau mai mulți (lepidoptere, crustacee decapode). ◊ C. s****l (de s*x) = c. specializat, care determină s*xul organismului; are patru tipuri: c. X, care există asociat cu unul identic, la unul din s*xe (XX), ori cu un altul, diferit de el (c. Y) sau nu are nici o pereche, la celălalt s*x (XY sau XO); c. Y, specializat, cu acțiune masculizantă, la s*xul heterozigot, unde există asociat cu un c. X (XY, masculin) și absent la s*xul h*******t (XX, feminin); c. W și c. Z, prezenți la animale; sin. alozom, heterocromozom, heterozom.C. somatic = oricare dintre c. unui organism, cu excepția celor de s*x. (Sursa: DE )