DEZVOLTÁ, dezvólt, vb. I. 1. Refl. (Despre materie și despre fenomenele naturii și ale societății) A trece de la o stare calitativă veche la alta nouă, de pe o treaptă inferioară la alta superioară, de la simplu la complex. ♦ Tranz. A amplifica în mod creator (o doctrină, o teorie, o idee), a completa cu idei noi. ♦ A se extinde dobândind proporții, însemnătate, forță; a crește, a se mări. ♦ (Despre ființe) A evolua crescând treptat (în sens fizic); a crește; (despre oameni) a evolua treptat (în ceea ce privește intelectul). 2. Tranz. A expune în mod amănunțit; a desfășura. Oratorul dezvoltă subiectul. 3. Tranz. A produce, a degaja. Unele fermentații dezvoltă căldură. – Et. nec. (Sursa: DEX '98 )

DEZVOLTÁ vb. I. 1. refl. (Despre materie, fenomene) A trece de la o stare calitativă veche la alta nouă, de la o treaptă inferioară la alta superioară, de la simplu la complex. ♦ A crește, a evolua (treptat). 2. tr. (Fig.) A amplifica, a mări, a îmbogăți cu principii, cu teze noi. 3. tr. A expune pe larg, amănunțit. 4. tr. A produce, a crea, a degaja. [P.i. dezvólt. / < lat. disvolvere]. (Sursa: DN )

DEZVOLTÁ vb. I. refl. (despre materie, fenomene) a trece de la o stare calitativă veche la alta nouă, de la o treaptă inferioară la alta superioară, de la simplu la complex. ◊ a se extinde, a crește, a se mări. ◊ (despre ființe) a evolua treptat. II. tr. 1. a amplifica în mod creator (o doctrină, o teorie), a îmbogăți cu principii, cu teze noi. 2. a expune pe larg, amănunțit. 3. a produce, a emana, a degaja căldură, energie etc. (după lat. disvolvere) (Sursa: MDN )

DEZVOLTÁ vb. I. 1. a evolua. (O ființă care se ~.) 2. v. crește. 3. a se împlini. (S-a mai ~ fizicește.) 4. a crește, a trăi, a vegeta. (Ciupercile se ~ în sol bogat.) 5. a avansa, a evolua, a înainta, a progresa, a propăși, (înv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism înv.) a prohorisi, (fig.) a crește. (O țară care se ~ continuu.) II. v. degaja. (Sursa: Sinonime )

dezvoltá vb., ind. prez. 1 sg. dezvólt, 3 sg. și pl. dezvóltă; conj. prez. 3 sg. și pl. dezvólte (Sursa: Ortografic )

A DEZVOLTÁ dezvólt tranz. 1) A face să se dezvolte. 2) (doctrine, teorii etc.) A completa cu idei noi; a aprofunda; a adânci. 3) (subiecte, idei etc.) A expune în mod amănunțit; a reda pe larg; a desfășura. 4) (căldură, energie etc.) A face să se producă; a produce. /Orig. nec. (Sursa: NODEX )

A SE DEZVOLTÁ mă dezvólt intranz. 1) A trece printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară; a face progrese; a avansa; a înainta; a progresa; a propăși; a evolua. 2) A lua proporții (ca număr, intensitate etc.); a crește. 3) (despre ființe, plante) A se mări treptat și continuu; a crește. 4) (despre persoane) A evolua treptat sub aspect intelectual. /Orig. nec. (Sursa: NODEX )

A se dezvolta ≠ a decădea (Sursa: Antonime )

Declinări/Conjugări
dezvolta   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) dezvolta dezvoltare dezvoltat dezvoltând singular plural
dezvoltă dezvoltați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) dezvolt (să) dezvolt dezvoltam dezvoltai dezvoltasem
a II-a (tu) dezvolți (să) dezvolți dezvoltai dezvoltași dezvoltaseși
a III-a (el, ea) dezvoltă (să) dezvolte dezvolta dezvoltă dezvoltase
plural I (noi) dezvoltăm (să) dezvoltăm dezvoltam dezvoltarăm dezvoltaserăm, dezvoltasem*
a II-a (voi) dezvoltați (să) dezvoltați dezvoltați dezvoltarăți dezvoltaserăți, dezvoltaseți*
a III-a (ei, ele) dezvoltă (să) dezvolte dezvoltau dezvolta dezvoltaseră
* Formă nerecomandată