EVOLUÁ, evoluez, vb. I. Intranz. 1. A trece printr-o serie de transformări, prin diferite faze progresive, spre o treaptă superioară; a se dezvolta; a se transforma. ♦ A-și urma cursul; a se desfășura. Boala evoluează normal. ♦ (Sport) A susține un meci; a juca. 2. A se deplasa cu mișcări largi (circulare). [Pr.: -lu-a] – Din fr. évoluer. (Sursa: DEX '98 )

A EVOLUÁ ~éz intranz. 1) A trece printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară; a se afla în evoluție; a avansa; a înainta; a progresa; a se dezvolta; a propăși. 2) A-și urma cursul firesc; a decurge; a se desfășura. 3) (despre avioane, nave etc.) A descrie mișcări circulare; a executa evoluții; a se roti. 4) (despre trupe) A-și schimba poziția printr-o serie de manevre. 5) sport A susține un meci; a juca. 6) (despre echipe, formații artistice etc.) A se prezenta în fața publicului în cadrul unei competiții sportive sau în cadrul unui program artistic. /<fr. évoluer (Sursa: NODEX )

EVOLUÁ vb. I. intr. 1. A se dezvolta, a se transforma. ♦ A se desfășura, a se întinde. 2. A se mișca, a se desfășura larg (cu mișcări circulare). [Pron. -lu-a, p.i. 3,6 -uează, ger. -uând. / < fr. évoluer]. (Sursa: DN )

EVOLUÁ vb. intr. 1. a se dezvolta, a se transforma. ◊ a se desfășura. 2. a se mișca, a se deplasa (cu mișcări largi). (< fr. évoluer) (Sursa: MDN )

EVOLUÁ vb. 1. v. dezvolta. 2. a se desfășura, a merge. (Treaba ~ bine.) 3. a se desfășura, a se întâmpla, a se petrece, (înv.) a se purta. (Iată cum au ~ faptele.) 4. a decurge, a se desfășura, a se petrece. (Partida a ~ în bune condiții.) (Sursa: Sinonime )

A evolua ≠ a decădea, a involua, a regresa (Sursa: Antonime )

evoluá vb. (sil. -lu-a), ind. prez. 1 sg. evoluéz, 3 sg. și pl. evolueáză, 1 pl. evoluăm (sil. -lu-ăm); conj. prez. 3 sg. și pl. evoluéze (sil. -lu-e-); ger. evoluând (sil. -lu-ând) (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
evolua   verb infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) evolua evoluare evoluat evoluând singular plural
evoluea evoluați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) evoluez (să) evoluez evoluam evoluai evoluasem
a II-a (tu) evoluezi (să) evoluezi evoluai evoluași evoluaseși
a III-a (el, ea) evoluea (să) evolueze evolua evoluă evoluase
plural I (noi) evoluăm (să) evoluăm evoluam evoluarăm evoluaserăm, evoluasem*
a II-a (voi) evoluați (să) evoluați evoluați evoluarăți evoluaserăți, evoluaseți*
a III-a (ei, ele) evoluea (să) evolueze evoluau evolua evoluaseră
* Formă nerecomandată