RAȘCHETÁ, rașchetez, vb. I. Tranz. 1. A curăța de vopsea sau de rugină o piesă de metal sau un vas, cu ajutorul rașchetei (1). 2. A netezi cu rașcheta (2) o tencuială. 3. A rade parchetul cu rașcheta (4), pentru a-l curăța. – Din rașchetă. (Sursa: DEX '98 )

RAȘCHETÁ vb. I. tr. A curăța o piesă metalică, un parchet cu rașcheta. ♦ A freca o tencuială cu rașcheta pentru a-i da un aspect neted. [< rașchetă]. (Sursa: DN )

RAȘCHETÁ vb. tr. 1. a curăța o piesă metalică, un parchet etc. cu ajutorul rașchetei. 2. a netezi cu rașcheta (2) o tencuială. (< rașchetă) (Sursa: MDN )

rașchetá vb., ind. prez. 1 sg. rașchetéz, 3 sg. și pl. rașcheteáză (Sursa: Ortografic )

RAȘCHÉTĂ, rașchete, s. f. 1. Daltă încovoiată cu care se rade vopseaua și rugina de pe o piesă metalică sau de pe un vas. 2. Perie având cuie în loc de peri și care servește la rașchetarea tencuielilor. 3. Unealtă în formă de perie de bordaj, la care perii sunt înlocuiți cu o bucată prismatică de cauciuc, folosită la curățarea punții. 4. Răzuitor pentru parchet. – Din it. raschetto. (Sursa: DEX '98 )

A RAȘCHETÁ ~éz tranz. (tencuială, parchet, obiecte de metal etc.) A prelucra cu ajutorul unei rașchete. /Din rașchetă (Sursa: NODEX )

RAȘCHÉTĂ ~e f. 1) Unealtă în formă de daltă încovoiată, folosită la răzuirea unor obiecte de metal ruginite sau vopsite. 2) Unealtă formată dintr-o lamă de oțel, cu mâner, folosită pentru răzuirea parchetului; țicling. 3) Perie având cuie în loc de peri, cu care se imprimă șanțuri mici (și dese) pe o tencuială proaspătă. /<it. raschietto, germ. Raskette (Sursa: NODEX )

RAȘCHÉTĂ s.f. 1. Daltă încovoiată cu care se răzuiește parchetul sau vopseaua de pe piesele metalice ce urmează să fie vopsite din nou ori se curăță scoicile și vegetația depuse pe bordajul carenei vaselor. 2. Unealtă în formă de perie, folosită la rașchetarea tencuielilor. [< germ. Raskette, cf. it. raschietto]. (Sursa: DN )

RAȘCHÉTĂ s. f. 1. obiect în formă de daltă încovoiată cu care se răzuiește parchetul sau vopseaua de pe piesele metalice ce urmează să fie revopsite, ori se curăță bordajul navelor. 2. unealtă în formă de perie, la rașchetarea tencuielilor. (< fr. raschietto) (Sursa: MDN )

rașchétă (rașchéte), s. f. – Răzuitoare. It. raschietto (Candrea). (Sursa: DER )

rașchétă s. f., pl. rașchéte (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
rașcheta   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) rașcheta rașchetare rașchetat rașchetând singular plural
rașchetea rașchetați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) rașchetez (să) rașchetez rașchetam rașchetai rașchetasem
a II-a (tu) rașchetezi (să) rașchetezi rașchetai rașchetași rașchetaseși
a III-a (el, ea) rașchetea (să) rașcheteze rașcheta rașchetă rașchetase
plural I (noi) rașchetăm (să) rașchetăm rașchetam rașchetarăm rașchetaserăm, rașchetasem*
a II-a (voi) rașchetați (să) rașchetați rașchetați rașchetarăți rașchetaserăți, rașchetaseți*
a III-a (ei, ele) rașchetea (să) rașcheteze rașchetau rașcheta rașchetaseră
* Formă nerecomandată

rașchetă   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular rașche rașcheta
plural rașchete rașchetele
genitiv-dativ singular rașchete rașchetei
plural rașchete rașchetelor
vocativ singular rașchetă, rașcheto
plural rașchetelor