PRÍMĂ1, prime, s. f. 1. Sumă de bani acordată cuiva peste salariul de bază ca recompensă pentru calitatea deosebită a muncii depuse; premiu (acordat în sistemul de salarizare). ◊ Primă de export = sumă de bani sau scutire de taxe, de impozite acordată ca stimulent unor exportatori pentru exportarea anumitor mărfuri. Primă de asigurare = sumă de bani pe care asiguratul o plătește (periodic) celui care asigură, pentru asumarea riscului. Primă de economie = Sumă plătită deponenților de către unele case de economii, peste nivelul ratei dobânzii. 2. (Muz.) Cel mai mic interval posibil format între două trepte de aceeași înălțime prin repetarea notei date. – Din fr. prime. (Sursa: DEX '98 )

PRÍMĂ2, prime, s. f. (Reg.) Panglică folosită pentru a lega cosițele fetelor, pentru a împodobi pălăriile flăcăilor etc. – Cf. prim1. (Sursa: DEX '98 )

PRÍMĂ ~e f. 1) Recompensă (mai ales în bani) acordată cuiva pentru succese deosebite sau realizări remarcabile într-un domeniu de activitate; premiu. 2) Sumă alocată cuiva cu titlu de ajutor, de recompensă sau pentru încurajare într-o activitate. 3): ~ de asigurare sumă ce trebuie s-o plătească asiguratul asiguratorului. /<fr. prime (Sursa: NODEX )

PRÍMUL ~a (~ii,~ele) num. ord. și substantival (în opoziție cu ultimul) Care ocupă locul indicat în ordinea numărării de numărul unu; cu care se începe enumerarea; care precede pe al doilea; întâi. ◊ În ~ rând întâi de toate. /<lat. primus (Sursa: NODEX )

PRÍMĂ1 s.f. Retribuție suplimentară acordată cuiva pentru îndeplinirea exemplară sau depășirea unor condiții de calitate și de cantitate privind producția. ♦ Sumă care se plătește inițial sau periodic unei instituții de asigurare. [< fr. prime, cf. lat. praemium]. (Sursa: DN )

PRÍMĂ2 s.f. (Sport) Prima poziție sau gardă la scrimă. [< fr. prime]. (Sursa: DN )

PRÍMĂ3 s.f. (Muz.) Interval de o singură treaptă (format din două sunete având aceeași denumire); prima treaptă de la o treaptă dată (repetarea aceluiași sunet). [< fr. prime, cf. lat. prima]. (Sursa: DN )

PRÍMĂ s. f. 1. sumă care se plătește inițial sau periodic de către asigurat societății de asigurare (asiguratorului) pentru asigurarea unor mărfuri, persoane sau bunuri. 2. recompensă acordată de stat pentru încurajarea unei activități comerciale sau industriale. ♦ ~ de export = primă, în bani sau sub forma unor scutiri de taxe și impozite, acordată de stat exportatorilor pentru încurajarea exportului anumitor mărfuri. 3. retribuție suplimentară acordată cuiva pentru îndeplinirea exemplară sau depășirea unor condiții de calitate și cantitate privind producția. 4. prima poziție sau gardă la scrimă. 5. (muz.) cel mai mic interval, între două trepte de aceeași înălțime. ◊ treapta întâi de la o treaptă dată. (< fr. prime) (Sursa: MDN )

PRÍMĂ s. 1. (în sistemul de retribuire) premiu. 2. primă de asigurare = (ieșit din uz) rată de asigurare, (înv.) premiu. (Sursa: Sinonime )

PRÍMĂ s. v. panglică. (Sursa: Sinonime )

PRÍMUL num. întâiul. (A ajuns acolo ~.) (Sursa: Sinonime )

PRIMUL MERIDIÁN s. v. meridian de origine. (Sursa: Sinonime )

Primul ≠ ultimul (Sursa: Antonime )

primeálă, priméli și priméle, s.f. (înv.) 1. primire ospitalieră. 2. prinos, ofrandă. 3. (reg.) acces de furie, de nebunie (cu convulsii). (Sursa: DAR )

prímă (retribuție bănească, panglică) s. f., g.-d. art. prímei; pl. príme (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
primă   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular pri prima
plural prime primele
genitiv-dativ singular prime primei
plural prime primelor
vocativ singular primă, primo
plural primelor

primeală (pl. -ele)   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular primea primeala
plural primele primelele
genitiv-dativ singular primele primelei
plural primele primelelor
vocativ singular primeală, primealo
plural primelelor

primul   articol / numeral / adjectiv pronominal / pronume masculin feminin
nominativ-acuzativ singular primul prima
plural primii primele
genitiv-dativ singular primului primei
plural primilor primelor